Cosmopinie.nl is te koop. Neem contact op via info@dutchbridge.nl voor meer informatie

Informatief - Effectieve ingrediënten tegen acne - deel 1

Effectieve ingrediënten tegen acne - deel 1

In: Informatief | 14 september 2014 | door:

Wie last heeft van ernstige acne kan bij de huisarts terecht voor effectieve (maar vaak heftige) medicatie, zoals antibiotica. Is het minder heftig gesteld, dan is bij de apotheek zonder recept Benzoylperoxide verkrijgbaar en ook de cosmetica industrie biedt producten met ingrediënten die je huid pukkelvrij helpen houden. Vandaag en vrijdag komen de meest bekende en meest effectieve anti-acne ingrediënten aan bod...

Help, pukkels!

In de drogisterij en parfumerie vind je verschillende merken, lijnen en producten die beloven puistjes en meeeters aan te pakken. Misschien zie je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer: afgaande op de productbeschrijvingen lijken producten vaak heel verschillend en zo wordt kiezen lastig. Maar wie de INCI-lijstjes bestudeert zal zien dat het toch vaak dezelfde werkzame ingrediënten zijn die je terugvindt in deze producten: een combinatie van exfolianten (meestal salicylzuur (BHA), soms AHA's) en anti-septische, bacterie-remmende ingrediënten als tea tree.

Morgen komen anti-septische ingrediënten aan bod. Vandaag deel 1: exfoliërende ingrediënten die het verstoppen van poriën voorkomen...

Salicylzuur (Beta Hydroxy Acid)

Alpha Hydroxy Acids en Beta Hydroxy Acids zijn beide hydroxy-zuren en fungeren als chemische exfolianten. Ze lossen de 'lijm' in de bovenste laag huid op die de huidcellen bij elkaar houdt, waardoor dode huidcellen loslaten en er nieuwe, frisse huidcellen te voorschijn komen. BHA heeft als voordeel boven AHA dat het vet-oplosbaar is en daardoor kan doordringen tot in de porie. Dat is dan ook de reden dat salicylzuur (de meest bekende BHA) een geliefd ingrediënt is in producten voor de onzuivere huid.

Omdat salicylzuur qua structuur veel lijkt op aspirine (acetyl-salicylzuur) is het een huidvriendelijk zuur waar maar weinig mensen allergisch voor zijn. Een mogelijke bijwerking is wel dat de huid wat kan uitdrogen. Merk je dat, dan is het verstandig om het gebruik te verminderen, bijvoorbeeld door het product om de dag te gebruiken.

Een effectieve concentratie salicylzuur ligt tussen de 0,5% en 2% en bij een pH-waarde van 3 tot 4. Is de pH veel hoger of lager, dan verliezen de BHA's hun werking. Jammer genoeg kun je als consument niet op het label aflezen wat de pH-waarde van een product is....

AHA's (Alpha Hydroxy Acid)

Waar BHA's de porie kunnen binnendringen, kunnen AHA's dat niet: ze zijn wateroplosbaar. Vaak heeft salicylzuur dus de voorkeur als het om acne gaat. Maar bij we salizylzuur te uitdrogend en irriterend werkt is AHA toch een fijn alternatief: hoewel je huid hiermee minder 'diep' wordt geexfoliëerd, weken de AHA's wel de dode huidcellen aan het oppervlak los. Die kunnen dan niet meer vermengen met tot een porie-verstoppende pasta! 

Er zijn veel meer soorten AHA's dan BHA's. De twee meest bekende - en waarschijnlijk ook meest effectieve - AHA's zijn melkzuur (lactic acid) en glycolzuur (glycolic acid). Andere gebruikte soorten zijn o.a. appelzuur (malic acid), tartaarzuur (tartaric acid) en citroenzuur (citric acid).

Een effectieve concentratie alpha hydroxy zuren ligt tussen de 5% en 12%. Bij een lagere concentratie hebben ze niet tot nauwelijks een exfoliërende werking, maar dienen ze wel als vocht-vasthouder of soms als conserveermiddel. Als je AHA's als lactic acid ergens achteraan de INCI-lijst ziet staan is het dus geen effectieve exfoliant, maar een bewaarmiddel. AHA's zijn werkzaam bij een pH-waarde van 3 tot 4.5
Fysische exfoliant: scrub

Naast de bovengenoemde chemisch exfolianten (chemisch heeft een negatieve klank, maar dit wil zeggen dat ze werken op scheikundig niveau), zijn er natuurlijk ook de fysische exfolianten, oftewel een fysieke scrub: de fijne korreltjes in een gezichtsscrub schuren de dode huidcellen los.

Ook als je AHA's en/of BHA's gebruikt kan het nuttig zijn om daar eens per week een scrub bij te gebruiken. Velletjes en oude huidcellen die loskomen dankzij de zuren help je met een scrub sneller te verwijderen, waardoor je een frisse en gladde huid onthult.

Het is wel belangrijk om niet te vaak en te hard te scrubben. Overdaad schaadt!
Kies dus voor een mild product dat fijne en niet krassende korreltjes bevat. Gemalen pitten zijn een minder goede keus dan synthetische scrubkorrels, hoe gek dat ook klinkt, want de minuscule synthetische korreltjes van polyethylene hebben geen scherpe hoekjes die je huid kunnen openhalen.

Merk je dat een scrub toch wat te heftig is voor je huid? Je gezichtshuid reinigen met hulp van een sponsje of washandje heeft ook een licht scrubbend effect!

SPF 

We weten allemaal dat UV-straling de huid sneller veroudert, maar wist je ook dat pigmentvlekjes kunnen ontstaan onder invloed van zonlicht? Bij wondjes - ook die na acne - is je huid extra kwetsbaar en wordt pigment aangemaakt om deze gevoelige huid te beschermen tegen het zonlicht. En je wil uiteraard niet dat er een donkere vlek achterblijft op de plek waar een pukkel zat! Hoewel mensen die kampen met acne vaak ervaren dat pukkeltjes lijken te verminderen na een zonnige zomer, is het dus verstandig om toch maar een goede zonbescherming te gebruiken!

Daarnaast maken exfolianten de huid dunner en daardoor nòg kwetsbaarder voor de zon! Het is dus extra belangrijk om een dagcrème met minimaal SPF15 - liefst hoger - te gebruiken en niet te zonnen zolang je zo'n product gebruikt!...en chocola?

Je moeder vertelde je vast altijd dat je pukkels krijgt van chocola, varkensvlees en slagroom. De afgelopen jaren werd dat juist weer tegengesproken: het zou onzin zijn dat je pukkels krijgt door het eten van vette dingen (tenzij je natuurlijk een voedselallergie hebt). Recent onderzoek wijst echter aan dat er tòch een verband is tussen chocola en acne. Een kleinschalig onderzoek onder 10 mannen die aanleg hebben voor acne liet zien dat het eten van ongeveer 170 gram (een royale reep) pure chocola binnen enkele dagen tijd kon zorgen voor veel meer puistjes!


Ook interessant om te lezen over acne:

Paula Begoun's acne tips deel 1: de Don'ts
Paula Begoun's acne tips deel 1: de Do's
Hydroxyzuren: AHA's en BHA's
Exfolianten: fysisch en chemisch
Vergelijking: gezichtsscrubs getest
Vergelijking: AHA & BHA exfoliants getest

~ dit is een update van een artikel uit 2011 ~

bron: afbeelding bron

Dames Image Banner 468 x 68
Pin it
 

Reacties

deidre.

Handig en super duidelijke uitleg! Heerlijk zo'n artikel smile

Plaats een reactie

Je bent niet ingelogd, wil je reageren onder je profiel: log nu in

 
 

Reacties via facebook

Laatste reacties op artikelen