Cosmopinie.nl is te koop. Neem contact op via info@dutchbridge.nl voor meer informatie

Acne

Last van puistjes? Lees hier wat jekunt doen tegen lichte en zwaardere vormen van acne...

Acne komt voor op alle leeftijden

Hoewel de pubertijd natuurlijk dé periode is waarin je last krijgt van jeugdpuistjes, is het helaas niet zo dat je na je twintigste altijd verlost bent van de rode rakkers en witte koppen. Er zijn heel wat vrouwen (en mannen) die na hun twintigste nog in meer of mindere mate last hebben van onzuiverheden als puistjes en meeeters....

Paula's Choice verkoopt een lijn milde producten tegen acne bij alle leeftijden

Acne? Gebruik géén agressieve producten

Ouderwetse producten tegen pukkels en puistjes zaten doorgaans barstensvol alcohol, menthol en andere heftige ingrediënten. Absoluut niet effectief, want je huid uitdrogen en beschadigen met agressieve producten werkt op termijn averechts!

Je huid is van nature in staat om zichzelf te beschermen en herstellen, dankzij en beschermde lipidenlaag. Deze laag laat voedingsstoffen binnen, maar houdt de verkeerde stoffen buiten. Wanneer je agressieve reinigers en uitdrogende producten gebruikt, breek je deze laag beetje bij beetje af. Het gevolg is dat de natuurlijke beschermingsbarriere van je huid niet meer (voldoende) werk. Vervolgens zullen foute bacteriën hun kans grijpen, kan vocht uit de huid kan verdampen en zal je huid daardoor meer talg gaan aanmaken om het vochtverlies te compenseren... 

Maar... het tijdperk dat er voor de door acne geteisterde huid alleen maar aanbod was aan agressieve anti-acne producten lijkt gelukkig voorbij. Een nieuwe trend ontwikkelt zich: parfumvrije producten met milde formules. Niet gek, want een groot deel van de Nederlandse vrouwen geeft aan dat zij denkt een gevoelige huid te hebben. Vandaag de dag is er gelukkig dus voldoende keus aan milde en goede producten. Laat die agressieve ouderwetse acne-middelen dus links liggen!

een voorbeeld van milde anti-acne producten zijn die van Biodermal: zonder parfum en zonder alcohol

Wat helpt wél bij acne? 

Salicylzuur (Beta Hydroxy Acid)
Alpha Hydroxy Acids en Beta Hydroxy Acids zijn beide hydroxy-zuren en fungeren als chemische exfolianten. Ze lossen de 'lijm' in de bovenste laag huid op die de huidcellen bij elkaar houdt, waardoor dode huidcellen loslaten en er nieuwe, frisse huidcellen te voorschijn komen. BHA heeft als voordeel boven AHA dat het vet-oplosbaar is en daardoor kan doordringen tot in de porie. Dat is dan ook de reden dat salicylzuur (de meest bekende BHA) een geliefd ingrediënt is in producten voor de onzuivere huid.
Lees hier meer over salicylzuur en hoe dit tegen puistjes werkt      

Benzoylperoxide
Benzoylperoxide -afgekort BP - staat al jarenlang bekend als één van de meest effectieve ingrediënten tegen acne! BP werkt op twee manieren: het doodt de acne-bacteriën en laat het bovenste laagje huid afschilferen. Zo worden enerzijds ontstekingen geremd en wordt anderzijds het verstoppen van poriën voorkomen. Hoewel je geen recept nodig hebt om BP te kopen, mag het middel in Nederland niet verkocht worden in de drogist, maar slechts verkrijgbaar via de apotheek. 
Lees hier meer over benzoylperoxide en hoe dit tegen puistjes werkt     

Een lijst met gereviewde producten met teatree vind je hier


Teatree
De groengele, etherische olie van de theeboom, oftewel de Melaleuca alternifolia, is in cosmeticaland beter bekend onder de Engelse naam Tea Tree. Al jaren is dit antiseptische ingrediënt een populair bestanddeel voor veel (natuurlijke) anti-acne producten. Hoewel teatree minder effectief is dan benzoylperoxide of op recept verkrijgbare tretinoïne crème, erkennen experts dat het een goed alternatief kan zijn voor wiens huid Benzoylperoxide niet verdraagt. Bij concentraties van 5 procent tot 10 procent zou Tea Tree olie wel degelijk puistjes helpen behandelen. (Helaas staat op een product zelden de concentratie vermeld...)

Lees hier meer over teatree en hoe dit tegen puistjes werkt     

Niacinamide - vitamine B3
Vanwege de bewezen ontstekingsremmende werking, zowel bij inwendig als uitwendig gebruik, kan deze vitamine worden ingezet tegen pukkeltjes. De kalmerende functie van de vitamine zorgt er daarnaast voor dat de huid minder rood en geïrriteerd is. Tot slot zou het zelfs de talgproductie afremmen, wat ook weer indirect invloed heeft op het ontstaan van puistjes.
Lees hier meer over niacinamide en hoe dit tegen puistjes werkt 

La Roche Posay (via apotheek) heeft parfum-vrije fluide in het assortiment, geschikt voor de vette, gevoelige huid.

Vergeet de zonbescherming niet!

We weten allemaal dat UV-straling de huid sneller veroudert, maar wist je ook dat pigmentvlekjes kunnen ontstaan onder invloed van zonlicht? Bij wondjes - ook die na acne - is je huid extra kwetsbaar en wordt pigment aangemaakt om deze gevoelige huid te beschermen tegen het zonlicht. Dankzij de zonlaten oude puistjes donkere vlekjes achter, zonde!

Daarnaast maken exfolianten, benzoylperoxide en andere effectieve middelen tegen acne de huid dunner en daardoor nòg kwetsbaarder voor de zon! Het is dus extra belangrijk om een dagcrème met minimaal SPF15 - liefst hoger - te gebruiken en niet te zonnen zolang je zo'n product gebruikt! 

Hoewel mensen die kampen met acne vaak ervaren dat pukkeltjes lijken te verminderen na een zonnige zomer, is het dus verstandig om toch maar een goede zonbescherming te gebruiken!

Meer lezen over acne?

Bekijk dan deze uitgebreide artikelen eens!