Cosmopinie.nl is te koop. Neem contact op via info@dutchbridge.nl voor meer informatie

Eczeem

Wat is eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidproblemen en waarvan de oorzaak helaas nog niet veel bekend is. Eczeem uit zich meestal in de vorm van rode bultjes en jeuk, maar ook schilfering kan een symptoom zijn. 

Grofweg is eczeem in te delen in verschillende typen:

Contacteczeem:

deze vorm van eczeem doet zich voor na contact met bepaalde stoffen. Het is in feite een allergische reactie. Nikkel is een bekende stof waar relatief veel mensen allergisch op reageren. Wanneer de allergie is ontwikkeld tegen een stof die vaak in aanraking komt met de huid, zoals bij bakkers met bakkersgist, spreek je ook wel van beroepseczeem.

Ook kun je contact eczeem veroorzaken door de huid overmatig te reinigen: zo wordt de huid aangetast en raakt ze van slag. Je spreekt dan van ortho-ergisch contacteczeem. Dit zie je bijvoorbeeld bij mensen met smetvrees of bij kappers die de hele dag door met hun handen in de shampoo zitten.

Atopisch eczeem:

helaas is atopisch eczeem aangeboren en is er geen heuse oorzaak aan te wijzen. Atopisch eczeem zorgt vaak voor jeukende en rode plekjes op plekken waar de huid wat vochtig is, zoals in de knieholtes en aan de binnenkant van de ellebogen of tussen de vingers.

Seborroisch eczeem:

wanneer eczeem rond de haargrens en wenkbrauwen voorkomt, is de kans er dat het gaat om seborroisch eczeem. Deze vorm van eczeem wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een gist (Pityrosporum). Deze gist is van nature aanwezig op de huid, maar in veel grotere mate bij mensen met eczeem, waardoor gedacht wordt dat de gist de aanleiding tot eczeem vormt. Ook hoofdroos staat in verband met deze gistsoort. 

Tot slot zie je (met name bij ouderen) ook craquelé-eczeem bij een uitgedroogde huid en op de benen hypostatisch eczeem, als gevolg van een teveel aan oedeem. 

Wat kun je doen tegen eczeem?

Omdat de oorzaken niet altijd duidelijk zijn is het ook niet altijd even makkelijk om een oplossing voor eczeem aan te dragen.

Wanneer het om contacteczeem gaat kan de eczeem uiteraard worden behandeld door op zoek te gaan naar wélke stoffen de klachten veroorzaken en deze voortaan te vermijden. Soms blijkt dat lastig. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat eczeem samengaat met hooikoorts (een allergie) of dat de eczeem veroorzaakt of verergerd wordt door stress.

In geval van aangeboren eczeem, atopisch eczeem, is er geen direct oorzaak van eczeem aan te wijzen en kun je slechts proberen te symptomen te behandelen. Hierbij is het vooral belangrijk dat uitdroging van de huid wordt voorkomen. Kortom, de huid niet te vaak wassen en alleen met milde producten, plus lekker veel smeren met rijke, vettende crèmes. Hiervoor zijn verschillende producten op de markt, speciaal ontwikkeld voor eczeem, zoals Dermalex Repair en Lipikar van La Roche-Posay.

Meer over remedies tegen eczeem vind je op de website van de Kring Apotheek.

En wat moet je juist niet gebruiken bij eczeem?

Volgens Engels onderzoek bevatten veel vettere crèmes, die juist door mensen met een gevoelige huid en/of eczeem gebruikt worden, regelmatig stoffen die juist averechts werken... Het gaat met name om de stof SLS (Sodium Lauryl Sulfate). Deze stof wordt vaak toegepast in shampoo's als wasactieve stof, maar dus ook in dikke crèmes met zogenaamde olie-in-water-formules. De SLS dient hierin om olie-achtige stoffen te laten mengen met water, maar hebben allerminst een positieve invloed op eczeem. Lees hier het volledige bericht. 

La Roche Posay en eczeem

La Roche Posay is al jaren nauw betrokken bij de Bescherm-je-huid dagen en zet zich ook in om kinderen met eczeem te helpen. Op speciale dagen worden kleine eczeem-patiëntjes en hun ouders ontvangen bij workshops die La Roche Posay belangeloos organiseert.

La Roche Posay's Lipikar balsem is dan ook speciaal geformuleerd om de kwetsbare huid met eczeem te voeden en de jeuk te verlichten. Meer over Lipikar Baume lees je hier